31 Mart Vakası sırasında sadrazam olan Hüseyin Hilmi Paşa’nın uzun memuriyet hayatı boyunca bulunduğu görevlerde yaptığı yazışmalardan oluşan koleksiyon son dönem Osmanlı tarihi, İttihat ve Terakkî Cemiyeti, Balkanlar ve Makedonya ile ilgilenen araştırmacılar açısından önemli bir kaynak niteliği taşımaktadır. Hüseyin Hilmi Paşa'nın özellikle Rumeli Müfettişliği sırasında Balkanlarda gelişen ulusal ve uluslararası siyasi gelişmelerde onun resmi ve kişisel yazışmaları önemli bir birincil kaynak özelliği taşımaktadır. Bu müfettişlik dönemine ait belgeler koleksiyonun yarısından fazlasına tekabül etmektedir.
_Manastır
Arşivler'de Manastır için 134 sonuç
Manastır'daki genel affa dair şifre telgrafın çözümü.
Edirne, Selanik, Manastır, Kosova, İşkodra ve Yanya vilayetlerinde memur, asker ve jandarma maaşlarının katî olarak zamanında ödenmesine dair Rumeli Vilayetleri Müfettişi'ne gönderilen tahrirat.
İki asker tarafından verilen varakanın kim tarafından yazıldığının bildirilmesine dair Manastır Vilayeti'ne Hüseyin Hilmi Paşa'nın tahriratı.
Manastır Valisi Hıfzı Bey'in istifa sebebine dair Hüseyin Hilmi Paşa'ya gönderilen şifre telgrafın çözümü.
Bulgar ve Sırp halkı, Rusya ile Avusturya devletlerinin, Kosova ve Manastır vilayetlerine bağlı olan İpek, Prizren ve Priştine sancaklarında Hıristiyan halkın çoğunlukta olduklarını iddia edip bu sancakların adı geçen vilayetlerden ayrılması ve Osmanlı Devleti'nden istenen diğer taleplere dair Şifre Kâtibi Asım Bey'e tahrirat.
Selanik, Manastır ve Kosova vilayetlerindeki jandarma tensikatı hakkında Ali Rıza Paşa'nın imzasının bulunduğu sözleşme sureti.
Manastır'da bulunan Asım ve Besim beylerden başka Tikveş kazasına bağlı olan dokuzuncu alayın onuncu tabur kumandanı Mustafa Necib Efendi'nin de firar etmesi üzerine durumun takip edildiğine dair Başkitabet'e tahrirat.
Ecnebi zabitan ve Avrupa'daki fesadçılarla haberleşen zabitlerin Kırçova Kazası'nda bulundukları, Manastır Vilayeti'nden gelen telgraf üzerine anlaşılmış olduğuna ve topçu mülazımı Sabri Efendi'nin bu zabitlerden olup olmadığına dair Hüseyin Hilmi Paşa'dan Müşiriyet'e tahrirat.
Manastır'daki cemiyetten kimlikleri bilinmeyen biri asker, diğeri sivil iki kişinin cemiyet adına tebligatta bulunmak için konsolosluklara başvurduklarına ve bunun sonuçlarına dair Sadaret'e tahrirat.